2013. március 10., vasárnap

Dagonyázás a kertben

A gyerekeim kedvenc játéka a kertben a dagonyázás. Azaz összeszednek mindenféle kavicsot, levelet, füvet, virágot, maszatot-moszatot, belerakják valami vödörbe, vizet öntenek rá, és kavargatják. Majd további hozzávalókkal egészítik ki. Akár órákon át.

Khm, igaz, ha őket megkérdezem, azt mondják, varázsfőzetet készítenek :)

Soha jobb játékuk ne legyen!

Imádom, amikor ilyet játszanak, mert: csupa természetes dolgot vesznek a kezükbe, a kertben fellelhető növényeket-állatokat tüzetesen megvizsgálják, abszolút a fantáziájukra van bízva, merre alakul a játék, a hozzávalókért fel kell mászni a fára (ugye mondanom sem kell, ez milyen jó dolog!), be kell kúszni a bokrok alá, stb; friss levegőn vannak, nem kell fegyelmeznem őket: hangoskodhatnak, szaladgálhatnak, tombolhatnak (na persze a testi épségre vigyázva). Télen-nyáron, bármilyen időben játszható, sőt nagyszerűen lehet vele tanulmányozni a különböző évszakok terméseit, növényeit. Igazi mesevilág-játék ez! Ja, és nem egy Fischer Price árkategóriás játékról van szó :)

Persze, koszos lesz a ruhájuk, de nem bánom. Egyrészt, ha csak kicsit is lenne koszos, akkor is kimosnám (bár nekünk van kinti-játszós-szakadt ruhaszettünk), másrészt ha szabadon hagyom őket kibontakozni, a koszos ruha problémája eltörpül a szerzett élmény és tapasztalás mellett.

Ha egyetlen tanácsot adhatnék az anyukáknak, az lenne: hagyjátok a gyerekeiteket bekoszolni magukat!!

És most beszéljenek magukért a képek:

És a munka után járó, jól megérdemelt pihenés :)2 megjegyzés:

  1. Nemrég találtam rá a blogodra és elvesztem benne (: Köszönöm az ötleteket itt is, és a saját blogomon is egy aprósággal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat! És a blogodon is megtaláltam a meglepetést - tényleg meglepődtem! :) Köszönöm!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...