2013. január 24., csütörtök

Mire nem jó a ragasztószalag - újabb ötlet

A ragasztószalag - amit egyébként a falak festéséhez szoktak a szakik használni - zseniális játék!

 • fillérekbe kerül
 • hihetetlen módon fejleszti a gyerekek kreativitását, hiszen
 • rengetegféle felhasználási lehetősége van és
 • nyitott-végű játék, mert a gyerekek a saját igényüknek, kedvüknek megfelelően tudják kitalálni újabb és újabb játékokat
 • nagyon jól lehet vele fejleszteni nem csak a nagymotoros mozgást
 • de a finommotorast is
 • segíti az egyensúlyérzék, a kéz-szem-koordináció fejlesztését
 • szinte bárhol játszható (szobában, tanteremben, udvaron, stb.)
Egy régi bejegyzésben már írtam egy ilyen játékról, most egy újabbat próbáltunk ki. 

Az alaptéma nagyon egyszerű: a szoba közepére úgy ragasztottam fel a szalagot, hogy az egy hatalmas pókhálót formáljon:Először én találtam ki hozzá játékokat: 
 • középre raktam egy almát, a hálószálakra pedig mindenféle állatkát, akik védelmezik az almát. A gyerkőc feladata az, hogy elvegye a pók almáját, de csak a szalagon mehet végig, ha pedig állatkákkal találkozik, ott nem mehet át. Azaz labirintusjáték, egy kis lábizom, egyensúlyérzék és logika fejlesztéssel. És ami nagyon fontos: sok nevetéssel! :) 


 • Ennek a fenti játéknak a variációja: nincsenek védő állatkák, egyszerűen "csak" be kell menni az almáért a hálószálak mentén, de: lábujjhegyen, guggolva, egy lábon ugrálva, külső lábélen, táncolva, stb. Nyugodtan ötletelhetnek a gyerekek is, milyen módon menjenek még.


 • egy másik játék: beültem középre, én voltam a pók. A gyereknek úgy kell átszaladni a háló egyik feléről a másikra, hogy a pók ne kapja el. Persze úgy játszottam, hogy mindig majdnem elkaptam, de azért csak kicsusszant a kezem közül, mire nagy mű-felhajtást csaptam, hogy milyen ügyes ez a kis légy, de legközelebb minden erőmet összeszedem, és úúúúgyis elkapom! Ez a játék hihetetlenül felvillanyozta G-t, csak úgy csillogott a szeme és visongatott :) Ebben a játékban az a jó, hogy nagyon sok a testi kontaktus (mint egy jó kis birkózásnál), de a gyereknek az agyát is jól megtornáztatja, mert előre ki kell gondolni a mozdulatait, kombinálnia kell, megpróbálni kicselezni.

 • Lehet vele célba dobósat játszani: meghatározott távolságról kell minél inkább középre dobni pl. az összegurigázott zoknit. Valahogy úgy, mint a darts-nál, csak itt vízszintesen. A dobás úgyis rengeteg izmot és idegpályát megmozgat a gyerekben, kicsiknek nem is olyan egyszerű feladat ez! Lehet akár pontokra is játszani, a végén összesíteni - főleg, ha sokan játsszák. 

 • Ha többen vagyunk (legalább hárman), lehet játszani Macskásat. Azaz középen ül a pók a hálójában,  két oldalt pedig két légy, akik dobálják egymásnak a kaját (valami plüss dolgot, párnát). Persze úgy kell átdobni a dolgot, hogy a pók ne tudja elkapni. Ha elkapja, helyet cserél azzal a léggyel, akinek a dobását kivédte. Szintén nagyon jó kombinációs játék, sok trükközéssel és ami nagyon fontos: együtt kell működni a társsal, csak akkor lehet elérni a célt!

Miután befejeztük a játékot, a szalagot még otthagytam a padlón. Délután újra bevetették magukat a gyerekek, de most már egyedül játszottak: Autóztak, a szalagok voltak az utak. Katonásat játszottak, a szalagok voltak az országhatárok. Star Wars-t játszottak (na persze, ez kihagyhatatlan :)), a szalagcsomópontok voltak az elfoglalandó területek, űrhajósat játszottak, a szalagok voltak a leszállópályák... Végeláthatatlan a gyerekek fantáziája, imádom nézni, miket hoznak ki egy ilyen egyszerű ötletből!
Este aztán alig tudtam lefektetni őket, csak arra voltak hajlandóak ágyba bújni, hogy megígértem, nem szedem föl a pókhálót és másnap tovább játszhatnak vele. Még jó, hogy a szőnyeget rá lehet teríteni és így nem foglal sok helyet :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...