2010. október 17., vasárnap

A természet egy igazi játszótér

A legideálisabb az lenne, ha gyerekek minden nap töltenének pár órát a friss levegőn. Lehetőleg a természetben. Lehetőleg erdőben, mezőn, vízparton, stb. Persze tisztában vagyok vele, hogy ez a mai civilizált világban nem lehetséges, de legalább törekedjünk rá, hogy hétvégente eljussunk egy erdőbe/parkba pár órára - a szülőknek is csak a javára fog válni a sok számítógép előtt töltött nap után.

A természet pedig kimeríthetetlen tárháza a mozgásnak. Lehet  
 • fára mászni,
 • hemperegni a fűben,
 • legurulni a domboldalon, 
 • felszaladni az emelkedőre,
 • pillangókat kergetni, 
 • kavicsot gyűjteni,
 • Ha még kicsi a gyerek a fáramászáshoz, tegyük fel egy alacsonyabb ágra, hogy a kezeivel kapaszkodjon és mérjük meddig tudja tartani magát. 
 • Lehet versenyezni is, ha több gyerek van a csapatban.
 • Meg lehet nézni a bogarakat, madarakat, majd utánozni a mozgásukat (ugrál a szöcske, mászik a hangya, kitárt karokkal a madarak repülését utánozni, stb). 
 • Futóversenyt rendezhetünk: ki ér előbb ehhez meg ehhez a fához vagy sziklához. (Figyelem, szülők kössétek fel a gatyátokat, a gyerekek nagyon jók az ilyen nagy kirobbanást igénylő feladatokban!)

Egyszer olvastam egy nagyon jó játékról, bár az nem kifejezetten mozgásos, de  a természethez kapcsolódik, hát ideírom. Fogjunk egy hatos vagy tizenkettes tojástartót, fessük be a bemélyedéseit különböző színűre (a gyerekek már ezt is nagyon élvezni fogják), majd a következő kirándulás alkalmával vigyük magunkkal és mindenféle olyan színű kincset gyűjtsünk bele, amilyen a bemélyedés színe. Pl. a szürkébe kavicsot, madártollat, a zöldbe falevelet, fűszálat, a sárgába virágot, a barnába makkot, stb. így lesz célja a kirándulásnak, a gyerekeket pedig nagyon fel tudja dobni egy ilyen kincsvadászat.

Már azzal, hogy a jó levegőn sétál a gyerek/felnőtt egyaránt, rengeteget tettünk az egészségünk védelmében, hát még ha közben ugrabugrál és szaladgál a kis energiabomba! Higgyétek el, nem kell sok hozzá, legtöbbször csak nekünk, felnőtteknek kell összeszedni magunkat és a családot és nekiindulni.

Szóval hajrá! :)

2 megjegyzés:

 1. De egyetértek a címmel:-))) Én azt szoktam mondani, hogy a természet a legnagyobb játszótér:-) a játszóterezést amúgy ki nem állom:-)

  VálaszTörlés
 2. A játszótér szerintem kiváló megoldás arra, hogy a nagyvárosokban hétköznap is tudjanak a gyerekek szabadon, nagymozgásos játékokat játszani. Csak hagynák a kedves szülők, hogy úgy játszhassanak a gyerekek, ahogy akarnak!! NEM kell rászólni a gyerekre, hogy piszkos lesz a ruhája, hogy a csúszdán nem szabad felfelé mászni, hogy a homokba nem szabad belefeküdni, stb, stb.
  Ja, és persze a játszótér nem helyettesíti, csak kiegészíti a természetben való játékot!!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...