2010. augusztus 27., péntek

Lúdtalp - 1. rész

Mindenki lapos talppal születik, aztán a járás és különböző mozgásformák hatására kialakul a lábboltozat. Persze nem csak a civilizált létforma, a kevés mozgás miatt van annyi lúdtalpas és hátproblémával küszködő felnőtt, nyilván vannak olyanok is, akik örökölték ezt a hajlamot, de nem is ez a lényeg. Az a fontos, hogy helyes tornával, minél kisebb korban elkezdve gyönyörűen lehet korrigálni a lúdtalpat.

Mint minden esetben most is az a lényeg, hogy játékosan végezzük a gyakorlatokat, a gyerekek érezzék úgy, ez egy jó kis buli, nem pedig tornagyakorlat.
Természetesen a szülő is végezze a gyakorlatokat, egyrészt, hogy megmutassa, hogyan kell végrehajtani őket, másrészt nagyokat lehet viháncolni, ha a felnőttnek nem sikerül egy-egy feladat.  A kicsiket nagyon tudja lelkesíteni, ha azt látják, valamit jobban tudnak csinálni a felnőtteknél. Erre aztán néha érdemes rá is játszani...

Alapgyakorlatok, bemelegítés (ülő helyzetben, mezítláb):
  • - lábujjak behajlítása, azaz "karmolás" ill. "ökölbe szorítás" majd a lábujjak legyezőszerű terpesztése
  • - a talp beforgatása, nézzük meg a talpunkat, milyen gyűrött a talpunk

Eszközzel végzett gyakorlatok (szintén ülő helyzetben, kissé behajlított térdekkel):
Az eszközök lehetnek könnyű szerek (papírszalvéta, krepp papír, kendő, zokni, szalag, golyó, termények (makk, dió), kavics, béb, stb.) vagy nehéz szerek (zsírkréta, ceruza, babzsák, labda, kötél, karika, stb.). Hogy milyen eszközzel dolgozunk, szinte mindegy, így hagyhatjuk, hogy a gyerek válassza ki, mivel szeretne játszani. Ezzel fel tudjuk kelteni az érdeklődését és úgy érezheti, neki is van beleszólása a játék menetébe.

  • - Próbáljunk meg egy papírzsebkendőt a földről a lábujjak segítségével fölvenni, majd minél kisebb darabokra tépni - szintén lábujjal. Ez szerintem minden kisgyerek kedvelt elfoglaltsága, papírt szaggatni mindenki szeret...

  • - az egyik láb ujjaival fogott kendőt, szalagot a másik lábbal átvesszük, ott integetünk, majd visszavesszük az első lábbal. Nehezített verzió, ha ezt a feladatot golyóval csináljuk.
  • - sok apró darabra tépett szalvétát a lábak közé gyűjtjük. Lehet versenyezni is: kinek van a legtöbb, legkisebb, legnagyobb fecnije? stb.
  • - felállunk, a papírdarabokat mindkét lábbal fogva egy kijelölt helyre visszük - lehet versenyezni. Variációja: különböző színű papírdarabokat a színük szerinti dobozba gyűjtjük.
  • - a papírdarabokat váltott lábbal fogva kezünkbe szedjük - szintén gyorasasági játék
  • - mindkét lábban golyót fogunk, a távolabbra helyezett edényhez pókjárással odamegyünk, beleejtjük majd rákjárással visszajövünk. Kinek lesz tele először az edénye?
  • - lábujjakkal kavicsot, kisebb építőkockát fogva, keresztezett lábbal gyűjtögetünk, építgetünk - a szimmetriaérzéket is fejleszti.
Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...