2011. október 20., csütörtök

Ötletek a kézügyesség fejlesztéséhez - 4. rész

Következik a negyedik (és még nem is utolsó) rész, mert még mindig vannak olyan tevlkenységek a lakásban vagy a ház körül, amelyek bár semmitmondónak tűnnek, mégis az apró kezeknek koncentrált munkát és izomerősítést jelentenek. Ne becsüljük hát alá ezeket a gyakorlatokat, sőt keressetek ti is hasonló "feladatokat" a környezetetekben, mert még rengeteg ötletet lehet találni!
 • Az elromlott telefont ne dobjuk ki, adjuk oda játszani a gyerekeknek. A nyomógombos változat az ujjak kis helyen való mozgását segíti. Ha esetleg akad valahol elfekvőben tárcsás telefon, az az ujjak és a csukló körző mozgását erősíti. Javaslom, hogy a tárcsázást minden ujjal próbálgassa a gyermek.

 • A kerti munkában is segíthetnek. Szórhatják a veteménymagot az ujjak összedörzsölésével, lapátolhatnak, keverhetik a földet vagy komposztot.


  • A gyenge gyökerű gyomot nyugodtan kihúzgálhatják a haszonnövények közül vagy a kisebb ágakat akár ollóval meg is metszhetnek.


   • Az egres szedése a tüskéktől félő kezet óvatos, finom mozgásra készteti.

   • Engedjük meg a gyerekeknek a szerszámokkal való ismerkedést. A gyerek hadd szegeljen egy darab fába - igen átgondolt, ügyes, meghatározott erőre épülő mozgásra van ilyenkor szükség. Fontos a szülői felügyelet ahhoz, hogy a gyermek magabiztossága, az eszközzel való bánásmódja, a térbeli eligazodása fejlődhessen. Engedjük barkácsolni gyermekeinket. Sokan szívesen segítkeznek is az egy csomóban lévő szegek, csavarok válogatásában.


    folyt.köv.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...