2011. január 14., péntek

Lúdtalp – 3. rész avagy versenygyakorlatok, csoportos játékok

A lúdtalp megelőzésére szolgáló gyakorlatokat akár szülinapi összejöveteleken, bulikon is felhasznáálhatjuk. A gyerekek garantáltan nem fogják észrevenni, hogy "tornaórán" vesznek részt, viszont jól átmozgathatjuk őket. Arról nem is beszélve, hogy ha egy-egy játék megtetszik nekik, akár otthon "terjeszthetik", testvéreknek, barátoknak.

- Kendőfelszedegető verseny, amelyet més eszközzel is végezhetünk (ceruzával, golyóval, kaviccsal, babzsákkal, zoknival, stb.): a földön szétszórjuk a kendőt, váltott lábbal szedegetve kézbe szedjük, és az a győztes, akinek a kezében a legtöbb szer van.


- labdaelhúzás: két csoport játszhatja. Szemben ülve az egyik sor talpa közt fogja  a labdát, a szemben ülők pedig talpukkal fogva megpróbálják elhúzni úgy, hogy közben ne érjenek a szemben ülő lábához. A győztesek lábbal magasra tartják a labdát. A verseny folyhat a talajon vagy a lábat magasban tartva is, ez utóbbinál erősebben igénybe vesszük a hasizmokat. Elhúzóversenyt más szerrel is játszhatunk, pl. párnával, babzsákkal, zoknival.

- Célbadobás: lábujjakkal felvesszük a babzsákot, majd egy körülhatárolt célba (doboz, karika) kell bedobni.  A távolság nehézségi szintként fokozható.

- Távolba dobás: a gyerekek egymás mellett állnak, lábujjaikkal fogják a babzsákot, majd megpróbálják minél messzebb dobni.

- Körbe jár a babzsák: Körben ülve  a babzsákot (vagy kendőt, labdát, karikát, játékmacit) két lábuk között, lábujjaikkal fogva a szomszédnak átadjuk. Az a csapat győz, ahol minden gyerek meg tudja tartani az eszközt és a babzsák először ér körbe.

- "tűz", "víz", "repülő": A gyerekek lábujjhegyen futkároznak, ha a felnőtt elkiáltja magát "tűz", meg kell állni és a lábujjakat karmolni. "Víz" jelre lábujjhegyre állni, karok magastartásban, "repülő" jelre pedig hasrafekvés, fejüket könyökben meghajlított kezükre helyezik. Ha ezt a gyakorlatot a szülő együtt végzi a gyerekekkel, nagy kacagásba és hancúrozásba torkollhat a játék. :)

- Kötélhúzó verseny: Az egymással szemben ülő gyerekek lábujjaikkal megfogják a kötelet és igyekeznek egyméstól elhúzni. Lehet sálat vagy bármilyen egyéb anyagdarabot is használni.

A talp boltozatát erősítő játékokról itt és itt írtam már.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...