2011. szeptember 8., csütörtök

Őszi aktualitások

Ahogy elkezdődött az ősz, rögtön meg is érkezett egy kis megfázás kis családunkba. Szerencsére semmi komoly, de ahhoz épp elég, hogy ne ugráltassam a gyerekeket. Na persze ők ugráltak volna, de akkor meg köhögőversenybe kezdtek. Így aztán most nyugisabb játékokat játszottunk ill. sokat beszélgettünk. A nyugis játékokról az egyboszorkán lehet olvasni, a beszélgetésekről viszont itt szólnék egy pár gondolatot.
Szerintem az oldal címében is szereplő "fitt" gyerek fogalmához hozzátartozik az egészséges életmódról, környezetvédelemről való beszélgetés is. Nem tudom miért, de ősszel nekem mindig előtérbe helyeződik a környezet megfigyelése, a kirándulások, a kert vagy éppen a környezetünk megóvása. (Lehet, hogy még az oviban ültettét ezt el belém? :))

Az alábbiakban olvashattok néhány aktualitást, amiből kiindulva lehet beszélgetni a gyerekekkel a környezetünkről:
Kitűnő alkalom, hogy a Földről beszélgessünk a kicsikkel. Akár olvasunk róla, akár megnézünk egy videót, mint ezt vagy  eztEz és ez pedig a felnőtteknek is melegen ajánlott, olyan gyönyörű képek vannak benne!!
  • október 4. - az Állatok világnapja.
"Az Állatok világnapját minden évben október 4-én, Ferenc napján ünnepeljük. Ez a nap tisztelgés Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körül vesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Gondolkodásának és tetteinek középpontjában a feltétel nélküli szeretet állt. Már életében legendák születtek az állatoknak szóló prédikációiról, az állatokkal való beszélgetéseiről." (további info itt)
  • október 21. - a Földünkért világnap
Hivatalosan ezt olvashatjuk róla: "A Földünkért világnap is nemzetközi esemény eredményeként született meg, Magyarországon 1992 óta ünnepeljük. 1991. október 21-én az IUCN, az UNEP és a WWF közös összefogásával született meg a Földünkért című új élővilág megőrzési stratégia.". Szerintem viszont éppen elég, ha beszélgetünk egy kicsit a gyerekekkel az élővilágunk sokszínűségérőlvagy megnézegetünk néhány állatos-növényes könyvet, rajzolunk, gyurmázunk, stb. és közben beszélgetünk.
Ha pedig jó az idő, menjünk ki a kertbe, erdőbe, egy közeli parkba vagy az állatkertbe! Annyi csoda vár ránk odakint - és nem csak a gyerekekre! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...