2011. augusztus 17., szerda

Geocaching

Mivel a kincskeresés műfaja nagyon bejött a fiúknál, gondoltuk, egy kicsit komolyabb formában űzzük tovább. Elkeztünk geocaching-elni. Szép magyar szó, igaz? :) És hogy ez mit is jelent?
"Mint sok minden más ez is az USA-ból indult. Jelenleg már a Világ majdnem minden részén játsszák, Magyarország igen jó helyen áll az egy négyzetkilométerre jutó ládák számát tekintve."
"A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát egy vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt terepen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a "cache") pontos koordinátáit. Ezeket az értékeket bejegyzi a www.geocaching.hu internet oldalon és a geocaching központi honlapjára. Ezek az adatok mindenki számára elérhetőek."


Ezen az oldalon (www.geocaching.hu) aztán kinéztük, melyik dobozt keressük meg. Persze könnyűvel kezdtünk, itt Pomázon a Magyar Vár környékén. Regisztráltunk az oldalon, a koordinátákat bepötyögtük a telefonba, ami aztán az egész úton segített minket a tájékozódásban. (Az, hogy mindezt hogyan kell csinálni részletesen le van írva a honlapon) Kb. mint az autóban a GPS, csak itt nem beszél a géphang, hogy "a következő kereszteződésnél fordulj balra" :) Tudom, tudom, azért ehhez szükséges egy olyan telefon, ami alkalmas egy térkép mutatására, ill. folyamatos műhold összeköttetésre, de amennyire én látom, nagyon sok mindenkinek van már ilyen kütyüje. Legalább egy a családban. Szóval akinek van ilyenje, annak nagyon ajánlom, hogy próbálja ki a játékot, mert a srácok nagyon élvezték, ahogy mutatja a telefon mi merre járunk ill. hogy hol a kincs!


Az a jó ebben a játékban, hogy
  • nemzetközi, azaz bárhol játszható. Csak Magyarországon több, mint 3000 geoláda van elrejtve. Így aztán elég valószínű, hogy a környékünkön találunk egyet.
  • nagyon jó motivációt ad a gyerekeknek (és felnőtteknek egyaránt), nem "céltalanul" túrázik az ember. Ez főleg akkor jó, ha elkezd nyűgösködni a gyerek, mert már fáradt.

  • rengeteg érdekes információt tudhat meg az ember a környékről. Én pl. enélkül nem valószínű, hogy tudtam volna, hogy Pomáz közelében (a Majdán-fennsíkon) régen kőbánya volt, és hogy most árvalányhaj nő a vidéken, ami pedig máshol alig található meg. És mindezt a telefonról olvastuk, ott a helyszínen barangolva a gyerekekkel, mert a geocaching.hu-n fent vannak az adatok, mi meg végig azzal voltunk kapcsolatban.
Végül aztán, amikor megtaláltuk a ládát, nagy volt az öröm! Mivel mi nem vittünk semmi apróságot, nem is hoztunk el semmit a dobozból, de legközelebb biztosan viszünk magunkkal valamit, mert tényleg tele volt "kincsekkel" :) Ez is milyen jó, hogy arra nevelik a gyerekeket, hogy ne csak elvegyél valamit, de cserébe te is adj! (ez a szabály) A log naplóba azért büszkén beírtuk, hogy megtaláltuk az első kincsünket!


Nagyon nagy élmény volt, mondhatom az egész családnak. A fiúk már kinézték, legközelebb melyik ládát kutassuk föl. Ja, és még egy záró megjegyzés: mikor a napokban sétálni indultunk, a gyerekek majdnem lebontottak egy kőkupacot az egyik takaros kis ház előtt, mert azt hitték, ott is geo kincs van :)

Az idézetek a www.geocaching.hu oldalról származnak, ahol minden további információt megtalálhattok a játékról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...