2011. június 10., péntek

Hogyan játszunk légzést

Valószínűleg azzal már nem mondok újat, hogy a helyes légzés elsajátítása milyen fontos (lenne). Alapvetően befolyásola a testi funkcióinkat, meg tudjuk nyugtatni az idegrendszerünket vele, stb. Nem is erről akarok részletesen írni, ha valakit az elméleti háttér érdekel az többek között itt vagy itt olvashat róla.

Inkább ahhoz szeretnék ötleteket adni, milyen játékok által lehet a gyerekeknek megtanítani vagy gyakoroltatni velük a helyes légzést. Bár halkan megjegyezném, a gyerekek ösztönösen jól veszik a levegőt. Mégis, miután az iskolában sokat ülnek a padban ill. az általános mozgásszegény életmód miatt a helyes légzés elsatnyul. Tehát lássuk, mit tehetünk:

Labdafújás:
Az asztal közepére, vagy egyszerűen csak a földre lerakunk egy pingpong labdát, a gyerekek pedig kapnak egy-egy szívószálat. Az asztalt körülülik, vagy a földön körbe hasalnak. A szívószálon keresztül kell fújni és így megmozdítani a labdát.
Cél: a másik játékos térfelére átfújni a labdát. Variáció: ha több gyerek játszik, akkor egymásnak is lehet fújni, körbejáratva a labdát.
Hatása: mély be- és kilégzésre ösztönzi a gyerekeket. Hívjuk fel a figyelmet és tudatosítsuk a rekeszizom és a hasfal izmainak működését.

Rajz ablakra/tükörre:
Kérjük meg a gyerekeket, hogy álljanak egy olyan ablak vagy tükör elé, ami szemmagasságban van nekik. Magyarázzuk el, hogy a lélegzet lehet hideg vagy meleg. Ha csücsörítve fújunk, meg tudjuk hűteni a forró ételt, míg ha lehelünk, meg tudjuk melegíteni a hideg kezünket. Mutassuk meg az ablakon, hogyan tudunk lehelni rá, hogy a pára látszódjon. Gyorsan rajzoljunk rá valamit. (Hideg időben, télen ideális játék, mert tovább megmarad a rajz.)
Hatás: tudatosítjuk a légzést, mély, hasi légzésre ösztönözzük a gyerekeket.

Hogyan érzékeljük a hangot a háton át:
Kérjük meg a gyerekeket, hogy párosával üljenek a földre, kinyújtott lábbal, egymásnak háttal. Most kérjük meg az egyik gyereket, hogy hangosan mondjon valamit, pl. a nevét vagy egy verset, majd kérjük meg a másik gyerkőcöt, hogy mutassa meg a hátán, hol érezte a hangot, azaz vibrálást. Most váltunk, a második gyerek beszél, az első érzékeli a hangot. A hangokkal aztán játszhatunk tovább: suttogjunk, kiabáljunk, énekeljünk, stb. (Nagyobb gyerekeknek elmagyarázhatjuk a zöngés és zöngétlen hangokat is.)
Hatása: a légzés és a hangképzés tudatosítása és nem utolsó sorban jó játék :)

És még néhány jó tanács:
 • lehetőleg a szabadban, friss levegőn játszunk a lélegzettel
 • nagyon egészséges hidegben is kimenni sétálni, hagyjuk agyerekeket kint szaldgálni, ugrálni, vegyenek jó mély lélegzetet a friss levegőből,
 • minden reggel és este alaposan szellőztessük ki a szobát, ahol a gyerekek alszanak, hogy az éjszaka elhasznált levegőt kicseréljük, ill. hogy éjjel friss levegőt szívjanak,
 • magyarázzuk el, milyen fontos, hogy az orron és ne a szájon át lélegezzünk (az orrszőrök megszűrik a levegőt, nem szárad kia torok, stb, lásd az elméleti hátteret).
 
  A légzéses játékok folytatása várható, de ha csak a fentieket is kipróbáljuk,  már sokat segítettünk a gyerekeknek!

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...