2011. április 12., kedd

Jógamese 1.

A játékos-mozgásos mesénél kevés jobb játékot tudok elképzelni a kicsik számára: elmesélünk egy történetet, és közben el is játszuk. A címe azért jógamese, mert a mozdulatok alapvetően a jógában használatos ásznáknak, azaz pózoknak felelnek meg, de azok is nyugodtan végigcsinálhatják, akik soha nem jógáztak, vagy nem nagyon jók benne, mert a mozdulatok pontosan meg vannak adva és tulajdonképpen nagyon egyszerűek. És hogy miért is olyan jó ez az egész? Nagyon jól átmozgatja az egész testet, anélkül, hogy a gyerekek ezt "tornaórának" fognák fel
  • ha szükséges bizonyos testtájakat jobban át tudunk mozgatni, célzott területeket lehet erősíteni/nyújtani/edzeni
  • interaktív: bármikor beleszőhetünk újabb fordulatokat
  • ha van a kicsinek kedvenc témája (pl. háziállatok, járművek, stb.), az ahhoz kapcsolódó történeteket biztosan nagyobb lelkesedéssel fogja végezni ill. többször is fogja kérni
  • maguk a gyerekek is alakíthatják a sztorit
  • nagyon jó módja, hogy a napi pár perces, de rendszeres (!) tornára rászoktassuk a gyerekeket (pl. minden reggel vagy este el lehet egy-egy rövidke történetet mesélni)
  • ha mi, felnőttek is eljátszuk a mozdulatokat, biztosan jó hatással lesz a mi izmainkra, izületeinkre is (és tegyük a szívünkre a kezünket: napi rendszeres tornát mi sem végzünk. Nem ártana rászokni, nem...?)
  • egy gyerekkel ugyanúgy játszható, mint sokkal
  • időjárásfüggetlen: kint és bent egyaránt játszható
  • és egy személyes megjegyzés: kitűnő nyelvgyakorlás, ha idegen nyelven játszuk :)
És akkor lássunk konkrétan egy mesét:

A vadasparkban
Tegnap vadasparkba ment a család. A vadaspark a város szélén, egy erdőben van. Útközben át kellett kelnünk egy patakon (lábujjhegyen, egyensúlyozva lépdelünk), átlépnünk néhány kisebb bokrokon (magas térdemelés) a nagyobbak allatt pedig át kellett bújnunk (lehajolunk-felegyenesedünk). Volt egy nagyon magas fa is, erre fel is másztunk (nyújtózkodás -> ez volt a bemelegítés).
A parkban aztán nagyon sok állatot láttunk:
Ott volt a tigris (négykézlábra ereszkedünk, homorítunk, domborítunk -> a gerinc menti izmokat hajlékonnyá és rugalmassá teszi) aki egész nap föl-alá sétált a napon. Nem úgy, mint a kígyó, aki csak sütkérezetten egy kövön (hasonfekvés, ha elég erős a gyerkőc, derékból emelje fel a felsőtestét, a farizom összeszorításával, karok magastartásban előre -> erősíti a far-, kar- és hátizmot, regualmassá teszi a gerincet).  Egyszer csak észrevettünk egy teknősbékát (négykézláb póz, homorítás, tegyünk a hátunkra egy párnát és azt egyensúlyozva szépen lassan sétáljunk ->fejleszti az egyensúlyérzéket, figyelemösszpontosító képességet). Továbbmentünk a madarakhoz. Nézd csak, ott egy pingvin (kifelé fordított lábfejjel, teljes talpon, testsúlyáthelyezés egyik lábról a másikra -> befelé forduló, csámpás lábfej ellen ható gyakorlat, fejleszti az egyensúlyérzéket), ott meg egy sas repül (karok oldalsó középtartásban, nagy "szárnyutánzó" mozdulatok a karokkal -> hát-, karizom erősítés, keringésfokozás), nahát, a sas le is szállt egy ágra (legugolunk, összegömbölyödünk -> hát lazítás, nyújtás).
Végül elmentünk a majomházba is (összevissza lehet ugrálni, a végtagokat rázni -> levezetés, lazítás). Mire mindent megnéztünk, a nap már lenyugvóban volt (egyenesen állunk, karokat, ujjakat kinyújtjuk, mély lélegzetet veszünk, majd behúzzuk a karokat), végül lebukkott a hegyek mögé (letérdelünk, fejünket a behúzzuk, összegombölyödünk, pihenünk ->levezetés, relaxáció).


kép forrása: yogadork

Mint ahogy említettem, bárhogyan, bármilyen állattal vagy az állatkertben előforduló cselekvéssel bővíthetjük a mesét, a gyerekek korának megfelelő nehézségi szinten. A címből is láthatjátok, hogy több ilyen mesém van, ott még előfordulnak állatok, nyugodtan be lehet majd őket is keverni ide. Használjuk bátran a fantáziánkat, akár "el is tévedhetünk" az állatkertben és újra meg újra ugyanahhoz az állathoz lyukadjunk ki, ezen nagyokat szoktak nevetni a gyerekek!
Még egy technikai megjegyzés: lehetőleg mezítláb, de legalábbis zokniban játszunk, a talp izmainak erősítése érdekében.

Ha szeretnétek ezt a mesét eljátszani, innen ki tudjátok nyomtatni a mesét külön dokumentumként.

Nálatok milyen kedvenc történetek vannak, milyen helyszíneket tudtok még elképzelni a mesének?  
Ötleteltek egy kicsit velem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...