2011. április 15., péntek

Hogyan erősítsük meg ill. tartsuk erősen a gyerekek immunrendszerét

Ezt a bejegyzést eredetileg télen szerettem volna megírni, mert arra az évszakra sokkal aktuálisabbnak tartom a témát, de sajnos kiszaladtam az időből. Aztán úgy döntöttem, most mégis megírom, mert sokminden most is felhasználható, és nem árt néha összegezni a szerteágazó gondolatainkat. Nem hiszem, hogy sok újat írnék, de jó néha így egy csokorban látni őket.
Szóval hogy hogyan is turbósíthatjuk fel a gyerekek immunrendszerét? Nos, én ezt gondolom erről:

  • A kézmosást soha nem lehet elégszer hangsúlyozni. Persze magától a kézmosástól még nem lesz egészséges senki, de jó sok energiát spórolunk a szervezetnek azáltal, hogy ne az immunrendszernek kelljen leküzdeni azokat a baktériumokat és kórokozókat, amit a szappan egyszerűen eltávolít. Nálunk ez a tevékenység nem igazán favorit (azaz néha közelharcot kell vívni érte), de muszáj, hogy a gyerekek szokásává váljon, amiért mi szülők igen sokat tudunk tenni.
  • Zöldség és gyümölcs. Soook zöldség és gyümölcs! Tudom, hogy ez sok gyereknél mumus, de saját tapasztalatból tudom, hogy bár én soha nem erőltettem semmilyen ételt a gyerekeimnek, konzekvensen felajánlottam a zöldségválasztékot egy-egy étkezéskor. Az asztalon mindig kint volt a zöldség is, amit mi felnőttek ettük/esszük, és igenis eljött az a kor, amikor már Bence is kéri. Sőt, egyre többször, egyre több félét. Szóval csak az a tanácsom, hogy legyetek kitartóak, előbb-utóbb elfogadják a C vitamin bombákat is. (Az immunrendszert erősítő ételeknek egyébként egy külön bejegyzést szentelek.)
  • Persze ha/amíg nem hajlandó zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani, addig is jó tenni valamit. Személy szerint én elfogadhatónak tartom a kiegészítő vitaminokat, nyilván módjával és nem étel helyett! De sokat segíthetnek a betegségek elkerülésében.
  • Ha pedig már megtörtént a baj, azaz beteg lett a gyerkőc, ne tömjük őt rögtön gyógyszerrel!! Rengeteg alternatív gyógymód létezik: gyógyteák, természetes praktikák (méz, citromlé, fokhagyma és társaik), homeopátia, stb. Az a baj az antibiotikumokkal, hogy nagyon legyengítik a szervezetet, a bacilusok hozzá is tudnak szokni, azaz legközelebb már nem fog, vagy nem úgy fog használni a gyógyszer, ahogy azt szeretnénk, ill. sokszor "csak" vírusok okozzák a betegséget, így az antibiotukum feleslegesen gyengíti a testet, hiszen a vírust úgysem öli ki. Persze nem tagadom én sem mindenáron a kémiai gyógyszereket, csak nem rohanok fejvesztve az orvoshoz minden egyes köhögéssel. Szerintem itt is igaz az, hogy ismerjük meg a saját gyerekünket, és az ő igényei szerint cselekedjünk.
  • Figyeljünk rá, hogy elég folyadékot igyanak a gyerekek! Ők ugyanis hajlamosak a játék hevében teljesen elfeledkezni a külvilágról (amit mi sajnos mér nehezen tudunk megtenni...:), ilyenkor jó, ha mi figyelünk rá, hogy elegendő vizet igyanak. Ja, és NEM cukros löttyöt! Az ugyanis nem hidratál...
  • Most valamelyest ellentmondok önmagamnak, mégis úgy gondolom, hogy bizonyos mennyiségű koszt el kell "fogyasztaniuk" a gyerekeknek ahhoz, hogy megerősödjenek. Hiszen hogyan is tudna kifejlődni az immunrendszer, ha nem találkozik bacilusokkal és kórokozókkal?! A legközelebbi találkozás alkalmával már felismeri, és ki is tudja védeni rendszerünk az ilyen bacikat. Persze étkezések előtt vagy a boltból hazaérve mi is mindig kezet mosunk, de azért nem rohangálok fertőtlenítő kendővel a fiúk után, ha játszótéren vagyunk, vagy épp kertészkedünk. Még akkor sem, ha a könyökig földes kezét a szájába tömi. Vessetek követ rám ezért...
  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni: mozogjanak a kicsik minél többet, minél gyakrabban a friss levegőn! Az időjárástól függetlenül!! Hacsak nem fúj nagyon-nagyon a szél vagy nem szakad az eső, mindig ki lehet menni hosszabb-rövidebb időre. Természetesen megfelelő ruházkodással, de a friss levegő, főleg, amit aktívan szívunk be egy-egy aktívabb mozgássor alkalmával, nagyon sokat segít az egészség megőrzése érdekében.
  • Nem tudom, ezzel a ponttal mennyire értetek egyett, de én hiszem azt, hogy az immunrendszer nem kizárólag a test védelme a test segítségével, hanem a léleknek is nagy szerepe van benne, ki mennyire hajlamos a megbetegedésre. Amelyik gyerek vidám, kiegyensúlyozott, nincsenek felé túlzott elvárások, nem él stresszben, és egyszerűen érzi, hogy feltétel nélkül szeretik, annak igenis a teste és az ellenállóképessége is erősebb lesz. Szóval szeressük a gyerekeinket úgy, ahogy vannak, olyannak, amilyenek!
Vannak további ötleteitek? Kihagytam valamit?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...