2011. április 18., hétfő

A Föld Napja: április 22.

Most egy kicsit rendhagyó bejegyzést olvashattok. Egyrészt a Föld napja nem a mozgásról és annak szeretetéről szól, viszont szerintem manapság már egy testileg-lelkileg egészséges emberhez hozzátartozik az is, hogy tudatosan álljon hozzá a környezetvédelemhez. Pláne, ha arról van szó, hogy ezt a tudatosságot, a környezetünk megóvását a gyerekeinkbe is szeretnénk elültetni. Másrészt azért rendhagyó az írás, mert az alábbiakban felsoroltakat azok a szülők is tudják alkalmazni, akik 8-10-12 órában dolgoznak, és bár nincs idejük a csemetével hosszabb lélegzetvételű vagy több előkészítést igénylő játékot játszani, mégis tartalmasan szeretnék eltölteni az időt a családdal.

Szóval, mit is tehetünk a Föld napján (és az év maradék 364 napján :)? 

Mutassunk példát a gyerekeinknek!!
Olyan egyszerű a képlet, ha azt látja gyerek, hogy szelektíven gyűjtük a szemetet, eszébe sem fog jutni a műanyag palackot a szemetesben gyömöszölni. Néhány jó példa, amit gyakorolhatunk:
  • bevásárláshoz vigyünk textil szatyrot (manapság nagyon trendy táskákat lehet már kapni :) Ezen a linken egy példa.
  • szelektíven gyűjtsük a palackokat, szórólapokat, borítékokat, műanyag csomagolást, stb.
  • ha van rá mód, komposztáljunk: zöldség, gyümölcs héját, kávézaccot, stb. - nálunk a fiúk virágültetéskor imádják a földet kiszedni a komposztálóból, és persze a kukacokat számolni benne... :)
  • szárítsunk a friss levegőn szárítógép helyett
  • egyszerű de nagyszerű: ne égjen felesleges a villany, húzzuk ki a konnektorból a nem használatos kütyüket
  • használjunk újratöthető akkummulátort ceruzaelem helyett - manapság már nagyon takarékos, hosszan tartó típusok léteznek
  • használjuk környezetkímélő tisztítószereket és hívjuk fel a gyerekek figyelmét az ezeken a termékeken látható cimkékre
Beszélgessünk a gyerekekkel arról, miért is fontos, hogy környezettudatosan éljünk! Persze mi, felnőttek nap mint nap ezt halljuk, a médiából folyik az "eco" és "zöld", de a gyerekeknek még nem egyértelmű, hogy pl. nem folyatjuk a csapból a vizet fogmosás közben. Viszont ha elmagyarázzuk a miérteket, biztosan megértik.

A Föld Napja történetéről itt olvashattok.

Nálunk nagy kedvenc például a National Geographic újság, azt sokat szoktuk nézegetni, és ennek kapcsán sok téma felmerül, sok kérdést meg lehet vitatni, el lehet magyarázni.

Nagyszerű módja "megünnepelni" a Föld Napját azzal, ha közösen ültetünk valamit. Ez lehet egyszerű fűszernövény, tavaszi virág de aká csíráztathatunk is. Turbó változat: újrafelhasznált tartóba (pl. konzervdobozba) ültessünk.
Ha több időt is tudunk szentelni a témának, nagyszerű játékokat lehet fabrikálni újrahasznosítható tárgyakból: madáretetőt, papírmasé földgömböt, locsolókannát, virágtartót, stb. Ezen a linken pontos leírásokat és még rengeteg ötletet találhattok.

Főzzünk egészséges vacsorát, környezetbarát módon, azaz nem sok rétegbe csomagolt, előre elkészített kaját, hanem a zölségesnél, hentesnél vett, friss alapanyagokból készített ételeket. Készítsük együtt az ételt, és közben beszélgessünk arról, miért is nem jó, hogy ha a Föld másik feléről szálljtják ide az ételeket. (Tudtátok pl. hogy egyetlen kiwi Ausztráliából Nagy-Britanniába történő szállításakor saját tömegének négyszeresényi mennyiségű károsanyag kibocsátás történik?!)

Nagyobb gyerekekkel kiváló, témába vágó filmeket is lehet nézni (pl. Mikrokozmosz, David Attenborough sorozatok, Vándormadarak, Világok arca: Baraka), majd erről beszélgetni.

Ha időtök (és az időjárás engedi), menjetek együtt kirándulni.  A legjobb módja, hogy tanulmányozzátok a természetet!
Ha a hegyekbe nem is tudtok eljutni, a témához kapcsolódó szabadtéri programok közt lehet válogatni. Budapesten pl. a Millenárison lesz környezetvédelmi program (http://www.fna.hu/afoldnapja) vagy akár elmehetünk egy kalandparkba is.

A Föld Napjához kapcsolódó további érdekes linkek:


Ne hagyjuk szó nélkül a Föld napját, beszélgessünk róla a gyerekekkel, mutassunk jó példát, és ha látjuk, hogy nem is olyan ördöngősség így élni, próbáljunk a többi napon is törekedni rá, hogy környezettudatosak legyünk! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...