2011. március 19., szombat

Tappancsnyomok

Ismét egy olyan játékot készítettem a fiúknak, amivel nem csak jól átmozgathatják a tagjaikat, és nagyszerű nyújtásokat lehet végezni, de még a betűk elsajátításában is segítséget jelenthet. (Direkt nem tanulást írok, mert én soha nem tanítottam Bencének a betűket, viszont annyira érdekelte a sok könyv meg benne az "irkafirkák", hogy magától jött rá, mi mit jenet, azaz elsajátította az írás-olvasás készségét. Na, de ez egy másik téma...)

Szóval a kizclub oldaláról letöltöttem ezt a doksit, és kinyomtattam a képeket. Aztán körbevágtam a lábnyomokat és lamináltam őket, hogy tartósabbak legyenek. Végül Blue-tack-kel rögzítettem őket a parkettához (ez azért fontos, hogy amikor rálépnek ne csússzanak meg, mert az nagyon balesetveszélyes lenne!).


A játék célja az, hogy a gyerekek meghatározott betűkre lépjenek rá, de itt is fontosnak tartom, hogy legyünk nagyon rugalmasak! Ha a gyerekek más szabályokat találnak ki, ám legyen, kövessük azokat, hiszen az a lényeg, hogy jól érezzék magukat/magunkat és közben mozogjunk.Természetesenn, ha nem kezdeményeznek, mi is adhatunk tippeket:
 • én mondom a betűt, a gyereknek meg kell találnia és rá kell lépnie/ugrania,
 • a gyerek mondja a betűket, én lépek rá a megfelelő tappancsra (na, ezt nagyon élvezték itthon :),
 • lehet előre-hátra menetelni,
 • úgy kell végigmenni a soron, hogy minden betűre rálépünk,
 • körbe rakjuk a betűket, két lábbal kell rálépni két betűre - minél nagyobb a terpesz, annál jobban nyújtjuk a lábat,
 • elszórva rakjuk le a betűket, a szoba egyik sarkába állunk, ez a kiindulópont. Én elkiáltok egy betűt, minél gyorsabban rá kell szaladni,
 • szintén szétszorom a betűket, de nem ragasztom le. Kiindulópontba állunk, mondok egy betűt, ki tudja a leggyorsabban fölvenni és visszahozni (ez a verzió nagyon hasznos a játék végén, mikor már rendet kell rakni),
 • nálunk ma úgy alakult, hogy amikor körberaktuk a lábnyomokat, a szobában mindenféle tárgyat kellett keresni, és rárakni arra a betűre, amivel a tárgy neve kezdődik. (Ezt a verziót mi angolul játszottuk, nagyon jó szókincsbővítő játék!)

  És természetesen a felsorolás igény szerint tovább bővíthető. Jó szórakozást, és most már tényleg nagyon remélem, hogy napokon belül jöhetek a szabadtéri, jóidős játékokkal...:)

  Megjegyzés: Köszi, Annamari! :)

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...