2011. március 26., szombat

Felhőtlen gyerekkor - mit tehetünk mi érte?

Ti mire emlékeztek a gyerekkorotokból leginkább? Én érzésekre, hangulatokra. Nem arra, hogy milyen tiszta volt a lakás körülöttünk, vagy hogy milyen autónk volt, hanem amikor vasárnap együtt társasjátékozott a család. Hiszem, hogy az egyéniség kialakulásában döntő szerepet játszik, hogy kinek milyen geyerekkora volt. És ebben mi, szülők, nagyszülők, nevelők, gyerekfelügyelők, pedagógusok nagyon sokat tehetünk. Néhány egyszerű gondolat szem előtt tartásával rengeteget adhatunk a gyerekeknek:

1. Gyerekkor csak egyszer van! Olyan gyorsan felnőnek a gyerekek, hipp-hopp a barátok, az ellenkező nem, a hobbik, stb. fogják érdekelni őket, ahelyett, hogy velünk, szülőkkel töltenék az idejüket. Használjuk ki, hogy most még játszanak velünk/játszhatunk velük...

2. A játék akkor a legjobb, ha az a gyerekek igényeit veszi figyelembe és teret enged a szabad asszociációnak. Mi felnőttek hajlamosak vagyunk túl sok követendő szabályt és tartalmat belevinni a játékba, már túl reálisan nézzük a világot. A gyerekek sokkal kreatívabbak, még benne élnek a mesében, abban a világban, ahol minden lehetséges. Hagyjuk, hogy itt játszanak, sőt, menjünk mi is velük, nagy élmény felnőttként ismét gyerekké válni! :)

3. Hagyjunk szünetet is  a gyerekeknek: nekik is szükségük van néha egyedüllétre, amikor feldolgozzák a napi eseményeket, belemerülnek egy-egy játékba, fizikailag és lelkileg is feltöltődnek energiával. Ne próbáljuk meg programokkal kitölteni az egész napjukat, néha egyszerűen csak hagyjuk békén őket. Ideális lenne, ha kisiskolás korban nem terhelnék túl házi feladatokkal és különórákkal őket. Amennyire tudjuk, biztosítsuk ezt számukra.

4. Nem göngyölhetjük őket védőhuzatba, nem tudjuk őket mindentől megóvni - és ez így is van rendjén! A gyerekek elesnek, lenyúzzák a térdüket, kék-zöld foltokat szednek össze, sőt néha még rosszabb is történhet velük. De aztán felkelnek és mennek tovább. Újra és újra próbálkoznak, mert így tanulnak. Igy tapasztalják meg a világot maguk körül, így tanulják meg felmérni és értékelni a helyzeteket, így tanulnak önnálóságot és találják meg a helyüket a világban - már ha hagyjuk őket tapasztalni.

5. Szabjunk határt a képernyő előtt töltött időnek! Ahogy nőnek a gyerekek, úgy szeretnének egyre több időt tölteni a tv, internet, számítógépes játék, vidójáték, stb. előtt. Nem, én nem vagyok fanatikus ellensége a 21. század találmányainak, igenis vannak jó és hasznos műsorok a tv-ben és sokat lehet okulni a számítógépes játékokból is, de adjuk alternatívát a gyerekeinknek a valós játékokból is!

6. Nem baj, ha a gyerekek néha "unatkoznak". Ne érezzük kötelességünknek, hogy folyton szórakoztatsuk őket és állandóan valami hasznosat kelljen csinálniuk. Nagyon jó, ha megtanulnak egyedül játszani, elfoglalni magukat, sőt játékokat ki/feltalálni vagy egyszerűen csak álmodozni. Értékelni a csöndet és elmélyülést. Még ha csak rövid időszakokra is :)

7. A sportfogalalkozások nagyszerűek, de nem egyenlőek a szabad játékkal. A sport a kitartásról, szabályszerűségről, koncentrációról, a cél eléréséről szól. A szabad játék meg egyszerűen csak arról, hogy élvezetes módon, kikapcsolódva, lehetőség szerint a szabadban mozogjunk sokat és jólesően.

8. Minden gyereknek az előnyére válik, ha ő maga elültet valamit, majd annak a növekedését nyomon követi. Mindegy, hogy a családi kiskertben segít palántázni, vagy csak egy cserépben nevelget valamit az ablakpárkányon, a lényeg ugyanaz.


9. A gyerekek leginkább a mi időnket, figyelmünket igénylik. Minden drága játéknál, könyvnél, ajándéknál többet ér, ha figyelünk rájuk! Megfizethetetlen, amit a figyelmünkkel adhatunk nekik!

10....?
Nektek mi a véleményetek, mi jöhet a tizedik helyre?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...