2011. január 12., szerda

Röplabda a szobában

A következő játékhoz igazán kevés hozzávalóra van szükség (két székre, egy lepedőre és egy lufira), mégis nagyon jól levezeti a gyerekek energiáit. Arról nem is beszélve, hogy ebből a játékból is sok más játék kialakulhat, ami kifejezetten hasznos, mert
  1. ha meg is unják az egyik fajta játékot, ott a második-harmadik, amihez nyúlhatnak 
  2. interaktív a játék, mert affelé módosul a játék menete, amerre a gyerekek akarják, ezáltal ők írják a "szabályokat", beleszólásuk van a játék menetébe, amivel egyenrangúnak érezhatik magukat velünk, "hivatalos szabályírókkal",
  3.   és nem utolsó sorban sok olyan variációt kitalálhatnak a gyerekek, ami nekünk eszünkbe sem jut...
Akkor az alapjáték: fogunk két széket, egymástól kb. 1,5 méter távolságra háttal egymásnak lerakjuk. Közéjük egy lepedőt kifeszítünk - ez lesz a háló.


A gyerekek a háló két oldalán helyezkednek el, és úgy kel egymásnak a lufit átdobni/pöckölni/rúgni/ütni, stb., hogy az ne essen le a földre. Ha tudunk és szeretnénk néhány "hivatalos" röplabda ütést is megtaníthatunk. Ha leesik a lufi, egy pontot kap az ütő játkos. Az nyer, akinek előbb lesz 10, 20, ill. előre meghatározott számú pontja.

Ha a szabadban játszuk, természetesen lehet rendesen labdával is játszani, de bent a lufi sokkal biztonságosabb, arról nem is beszélve, hogy a gyerekek könnyebben tudják ütögetni.
Miután nálunk a fiúk megunták a játékot bábszínház paravánnak használták a lepedőt.
Ezután pedig házikót kellet építeni, amihez a lepedő volt a tető. (Ez a kuckóépítés egyébként elég gyakran előfordul nálunk...)


Nálatok milyen ötletek merültek még fel?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...