2010. november 17., szerda

Őszi kincsvadászat

Kétségtelenül a nap fénypontja volt, hogy ma kincsvadászatra mentünk a fiúkkal. Annyira szép idő volt, egyszerűen nem tudtunk/akartunk bent maradni a négy fal között. Gondoltam, hogy ez egy jó játék lesz, de azt nem hittem volna, hogy ennyire motiválja és órák hosszára (!) leköti majd őket. Sőt a játék továbbfejlesztésébe szervesen bekapcsolódnak majd.

A játék alapja nagyon egyszerű, a séta során megadott tárgyakat ill. élőlényeket kell felkeresni, megtalálni és a kincsvadász listán kipipálni. Ami mégis izgalmassá teszi a dolgot a gyerekek számára az az, hogy a megtalálandó tárgyak listáját közvetlenül a séta előtt kapják meg egy nyakba akasztható, képekből álló lista formájában.Előző nap kinyomtattam ezt a dokumentumot, kivágtam a megadott vonalak mentén, majd lamináltam, hogy tartós legyen az időjárás viszontagságaival szemben. Ezek után már csak ki kellett lyukasztani a kis lapok szélét egy normál lyukasztóval és felfűzni egy zsinegre.A sétára magunkkal vittem egy letörölhető filctollat is (így hívják ezt? tudjátok, amivel a fehér táblára szoktak írni), ezzel tettük a pipát a kis négyzetekbe. Ez azért nagyon jó megoldás, mert miután hazaértünk, vizes ruhával letisztogattam a jelzéseket és bármikor újra használhatóak a lapok.

Ugye mondanom sem kell, hogy borzasztóan élvezték a gyerekek a kihívást, és hihetetlen izgalmasnak találták, hogy megtalálják mindazt, amit egyébként bármely nap, a séta során láthatunk... Na, de most volt motiváció is! :) Azt hiszem a képek önmagukért beszélnek:


Szerintem az a zseniális a játékban, hogy minden évszakban játszható, sőt sok "kincs" szinte minden időben előfordul, tehát csak annyi a dolgunk, hogy az időjárásnak ill. lakóhelyünk környékének tulajdonságait figyelembe véve összeválogatjuk a kártyákat, és azt fűzzük föl a zsinegre, ami aktuális. Az én fiaimnak nagyon tetszett a játék, úgyhogy biztos vagyok benne, fogok még egy pár oldal "kincset" gyártani :)Tisztában vagyok vele, hogy nincs mindenkinek lamináló gépe otthon (bár mindenkink csak ajánlani tudom, rengeteg játék készíthető a segítségével), ezért úgy is megoldható a listagyártás, hogy a letöltött dokumentumot csak kinyomtatjuk, egy műanyag "bugyiba" rakjuk és esetleg egy kemeny csiptetős mappára rakjuk, hogy könnyen lehessen rá írni. Ezzel a módszerrel is többször használatos a játék, és még az esőt, párát is bírja, csak talán macerásabb a gyerekeknek ezt vinni magukkal.

Arról nem is beszélve, hogy már út közben is, de itthon pláne, folyamatosan kaptam az ötleteket a gyerekektől, mi mindent kéne még listára vennünk. Jó kis brainstorming...:)

Apropó, lakóhely: mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a természet közelében élhetünk, de a városi gyerekekre (és anyukákra-apukákra) is gondolva, készítettem egy városi verziót is.

És bár a honlap lényege a mozgás szeretetére való nevelés, nem bírom megállni, hogy ne használjam ki a játék adta lehetőségeket, és ne készítsek majd egy autós verziót is. Biztos vagyok benne, hogy sokan jártatok már abban a cipőben, mint én, hogy órák hosszát tartó autóútra indultunk, teletömve pár táskát játékokkal, mondván tudja mivel lefoglalni magát a gyerek az ülésben. Hát ezzel az egyszerű (és kicsi!) játékkal nagyszerűen el lehet szórakozni. Szóval várható egy autós verzió is!

Ha pedig abba szerencsétlen helyzetbe kerülünk, hogy Budapest utcáin dugóba kerülünk, elég csak előkapni a városi verziót a kesztyűtartóból :)
Az otthon nyelvet "oktató" ismerőseim kedvéért pedig az angol verziók itt tölthetők le: városi és vidéki verzió.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...