2010. november 7., vasárnap

Müzliszelet

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom az őszi gyümölcsöket: friss diót, mogyorót, most lehet az almát, szilvát, barackot aszalni, stb. Bár az én fiaim is szeretik ezeket a finomságokat, mégis úgy érzem, nem tudnak eleget enni belőle, hogy  ne legyenek szinte folyamatosan náthásak így ősszel. Hiába tömöm őket vitaminnal... Szóval sikerült találnom egy olyan süti receptet, amiben rengeteg vitamin, olajos mag és méz is van - és még nagyon finom is. (Csak így zárójelben jegyzem meg, nem csak a gyerekek szeretik, de ha felnőttes összejövetel van nálunk, mindig nagyon hamar elfogy a süti :)


Bencét akkor fényképeztem, amikor épp egy másik sütit csináltunk, de gondoltam mutatok egy pillanatképet a konyhánkból... :)

Hozzávalók:
5 dkg liszt
¼ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
10 dkg barna cukor
15 dkg pirított, apróra vágott dió, mandula vagy mogyoró vagy ezek  keveréke
5 dkg zabpehely
15 dkg magozott, apróra vágott datolya
20 dkg aszalt sárgabarack, apróra vágva
2 tojás
1 vaníliarúd vagy vaníliás cukor
kb. egy fél-1 dl tej vagy tejszín vagy ennek keverékeŐszintén szólva én mindig azt rakok bele a gyümölcsök közül, ami éppen otthon van. Ha nincs sok, kiegészítem pl. mazsolával. Ja, és azért még egy kis csoki is elfér benne :)

Elkészítés:
Bekapcsoljuk a sütőt 160 fokra.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Hozzászórjuk a barna cukrot, a diót, a zabpelyhet, a datolyát meg az aszalt gzümöécsöket, és kézzel összedolgozzuk az egészet, hogy a gyümölcsdarabok ne tapadjanak össze.
A tojást és a vaníliarúd kikapargatott belsejét villával felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a tejet ill. tejszínt, és a tálban várakozó keverékre öntjük. Alaposan összekeverjük, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, fakanállal szétterítjük, és a kezünkkel kicsit letapicskoljuk, hogy a massza tökéletesen kitöltse a tepsit.
35-40 perc után kivesszük a sütőből, és hagyjuk, hogy a tepsiben hűljön ki teljesen. Szeletekre vágjuk, és jól záródó edényben tároljuk.


 Az eredeti recpetet Stahl Judittól vettem, de itt-ott átalakítottam. A süti képe a www.stahl.hu-ról származik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...